main

Magyarországon évente 750 millió darab alumíniumdobozt bocsátanak ki. A Returpack Kft. 2006-ban azzal a céllal jött létre, hogy a környezetünk megóvása érdekében ennek a hatalmas mennyiségnek minél nagyobb részét visszagyűjtse.

E célból országszerte kb. 160 Returpack automata üzemel, melyek a "pénzt a dobozért" elv jegyében 2 forintért váltják vissza az aludobozokat.

Az elmúlt évben több tízezer ember élt a forgalmas bevásárlóközpontok és szupermarketek területén kihelyezett, 100 %-ig magyar fejlesztésű automaták kínálta lehetőséggel és váltotta vissza a használt aludobozokat, így vállalva tevékeny részt a környezetvédelemben. Tegyünk együtt környezetünkért!

Miért fontos a visszaváltás?
(némi környezetvédelmi, elméleti háttérrel)


A kidobásra ítélt szemét legnagyobb része újrahasznosítható. Fontos a szemét szakszerű feldolgozása, aminek révén rengeteg energiát spórolhatunk meg, és a lebomló anyagok sem a környezetet szennyezik.

Ha az üres aludobozok nem a háztartási szemétbe kerülnek, hanem visszaváltjuk őket, nagyon sokat teszünk környezetünkért és önmagunkért.

A hozzánk kerülő aludobozokat feldolgozzuk és így újra hasznosnak lehetnek, ráadásul még a bevásárlás költségeit is csökkentik. Ilyen egyszerű!

  • Napjainkban évente 250 milliárd aludobozt gyártanak a világ országaiban
  • ez a rengeteg doboz egymásra állítva olyan hosszú oszlopot alkotna, ami elérne a Holdig, 75-ször, oda-vissza!
  • az aludobozok végtelenszer újrahasznosíthatók és az újrahasznosított doboz semmiben sem különbözik az eredeti nyersanyagból készített doboztól
  • 1 aludoboz újrafeldolgozásával annyi energiát takarítunk meg, amivel egy TV vagy laptop 3 órán keresztül működhet

Mi történik a visszavitt dobozokkal, hogyan dolgozzák fel őket, mi lesz belőlük?

A Returpack automatáknál visszaváltott dobozok az automata belsejében elhelyezkedő,kb. 5000 doboz befogadására alkalmas konténerbe kerülnek. Az automaták jelzik, hogy mikor szükséges üríteni a tárolót, így nem fordulhat elő, hogy telítettség miatt nem képes új dobozokat befogadni.

A konténerek tartalmát ürítés után feldolgozzák, majd újraolvasztják. Ezután készülhet belőlük új aludoboz, így megtakarítva a doboz előállításához szükséges energia 95 %-át. A statisztikák szerint átlagosan a visszaváltástól számított 60 napon belül születik újjá egy aludoboz.

main